باقلاقاتق یا به گویش عام باقالی قاتق یکی از غذاهای محلی استان گیلان است که گیاهی است و ترکیبی از انواع طعمهای جذاب است و سریع هم درست میشود.
حتی گوشتخوارها هم گاهی اوقات از خوردن گوشت و مرغ خسته میشوند و هوس یک غذای گیاهی به سرشان میزند. چه چیز بهتر از اینکه سراغ غذاهای محلی بدون گوشت و مرغ برویم؟ باقلاقاتق یکی از غذاهای محلی استان گیلان است که گیاهی است و ترکیبی از انواع طعمهای جذاب است و سریع هم درست میشود.
مواد لازم برای پخت باقالی قاتق گیلانی:
لوبیا کشاورزی: ۲ لیوان
شوید خشک: ۲ قاشق غذاخوری
تخم مرغ: ۲ عدد
سیر: ۴ حبه
طرز تهیه باقلاقاتق :
۱. لوبیاها را از چند ساعت قبل در آب جوش خیس دهید و ۲ بار بار آب آن را تعویض کنید. سپس پوست روی لوبیا را گرفته و آن را به دو نیم قسمت کنید. سیر را خرد کنید و در مقداری روغن تفت دهید ، پس از اینکه بوی سیر بلند شد لوبیاها را اضافه کنید و همراه با سیر چند دقیقه تفت دهید تا نیم پز شود. سپس شوید خشک را به خورش باقلا اضافه کنید.
۲. پس از اینکه کمی مواد را تفت دادید حدود ۲ – ۳ لیوان آب اضافه کنید (آب باید تا ۱ بند انگشت روی مواد را بگیرد)، در قابلمه را ببندید و با حرارت ملایم و به مدت ۱۵ دقیقه اجازه دهید باقلا بپزد و آب خورش کم شود (هر ۵ دقیقه به آرامی خورش را کمی هم بزنید تا ته نگیرد).
۳. پس از پختن باقلاها دو عدد تخم مرغ را داخل خورشت بشکنید و با حرارت ملایم بگذارید تخممرغها بسته شوند و خورش به روغن بیفتد. سپس خورش را در ظرف بریزید و همراه با برنج یا نان سرو کنید.
فوت و فنهای تهیه باقلاقاتق :
- از ابتدا نمک را به خورشت اضافه نکنید زیرا باعث دیر پختن لوبیاها میشود. اگر به بوی سیر تازه حساسیت دارید به جای آن از پودر سیر استفاده کنید. اگر به جای شوید خشک از شوید تازه استفاده میکنید مقدار شوید را به دو برابر افزایش دهید و شوید را قبل از خرد کردن کاملا خشک کنید.
- مقدار تخم مرغ در این خورشت کاملا سلیقه ای است. میتوانید از تخم مرغ تنها در داخل خورشت استفاده کنید یا فقط به عنوان تزئین روی آن تخم مرغ نیمرو کنید و قرار دهید. مقدار غلظت این خورشت به ذائقه افراد بستگی دارد، اگر خورش را سفتتر میپسندید کمی صبر کنید تا آب آن کشیده شود. در صورت موجود نبودن این نوع باقلا از باقلای سبز ریز یا لپه باقالی هم میتوانید استفاده کنید.
- پاچ باقلای خشک را از فروشگاههای خواروبار میتوان خرید.
- پاچ باقلا دو نوع است: پاچ باقلای محلی که پس از پخته شدن شکل خود را حفظ میکند و پاچ باقلای کشاورزی که زودپز بوده و اگر زیاد پخته شود له میشود.
- تخم مرغ را نباید داخل غذا هم بزنید.
- شوید اگر خیلی زیاد باشد موجب تلخی غذا میشود.
- اگر از باقلای تازه محلی استفاده میکنید، نیاز به خیس خوردن ندارد، ولی نوع خشک آن احتیاج به خیس خوردن دارد.
- حتما باقلا را از شب قبل خیس کنید تا پوست آن راحت جدا شود.
- از باقلای مازندرانی استفاده نکنید؛ زیرا این باقلا در تهیهی باقلا وابیج به کار میرود.
- این غذا با ماهی شور، زیتون پرورده، سیرترشی، ماست و خیار سرو میشود.
- اگر به هر دلیلی امکان استفاده از تخممرغ را ندارید، میتوانید آن را به غذا اضافه نکنید.
نوش جان