باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، در آستانه دور جدید مذاکره نمایندگان جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ در ژنو سوئیس گفت: پیشنهاد لغو بخش کوچکی از تحریم های ایران، فقط شامل به دست آوردن قسمت اندکی از دارایی های مسدود شده این کشور خواهد بود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، روزنامه آمریکایی واشنگتنپست در گزارشی جزئیات دیدار باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا با سران کمیتههای امنیت ملی و بانکداری مجلس سنا را منتشر کرد.
جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید به خبرنگاران گفت که اوباما در این دیدار تصریح کرد که «دستیابی به راه حلی صلحآمیز که مانع از دستیابی ایران به سلاح هستهای میشود تا اندازه زیادی در راستای منافع امنیت ملی آمریکا است.»
کارنی گفت که اوباما همچنین تصریح کرده که تخفیف تحریمهای ایرانی که بخشی از توافق احتمالی در گفتوگوهای ژنو خواهد بود «محدود، موقتی و بازگشتپذیر» هستند. رئیس جمهور آمریکا همچنین تأکید کرده که «ما همچنان به وضع تحریمها در خلال این دوره ۶ ماهه ادامه خواهیم داد.»
اوباما، گفت: به علت شدت تحریم ها و تاثیرگذار بودن آنها، ما توانستیم ایران را به پای میز مذاکرات بکشانیم تا شاهد باشیم که ایران چگونه به جامعه جهانی تعهد می دهد که به دنبال تولید سلاح های هسته ای نیست.
کارنی در ادامه افزود که اوباما تاکید کرده ما در این باره با طرف های ایرانی بسیار جدی بوده ایم. اساس توافق ما این خواهد بود که ایرانی ها پیشرفت مذاکرات هسته ای خود را متوقف کنند و اینکه اجازه بیشتری به بازرسان بدهند تا بر برنامه هسته ای آنها نظارت کنند. در عوض ما نیز از شدت تحریم ها، اندکی خواهیم کاست که شامل به دست آوردن قسمت اندکی از دارایی های مسدود شده این کشور خواهد بود.
وی گفت: تلاش ما این خواهد بود که در شش ماه آینده این مسئله را به روش دیپلماتیک حل کنیم ؛ ضمن اینکه اصل تحریم ها را حفظ کنیم.
اوباما گفت: من به عنوان رئیس جمهور آمریکا همه گزینه ها را برای بازداشتن آنها از دستیابی به سلاح هسته ای، حفظ می کنم. به نظر من این آزمایشی است که ارزش اجرا کردن را دارد.
کارنی افزود: «عقاید مختلفی در اتاق مطرح شدند.»
بر اساس این گزارش، گروهی از سناتورهای بلندپایه پس از این دیدار با انتشار نامهای ضمن حمایت از ادامه گفتوگوها با ایران از دولت خواستند در راهبردهای دیپلماتیکش تجدید نظر کند.
سناتورها در این نامه گفته اند که مذاکرات فعلی مستلزم این است که آمریکا «قبل از اینکه ایران به طرز محسوسی متعهد به دور شدن از ساخت تسلیحات اتمی نشده است امتیازهای مهمی به ایران ندهد.»
سناتورها مینویسند: «اگر ما داریم تحریمها را کاهش میدهیم، ایران هم باید تواناییهای هستهایش را کاهش دهد.» این نامه را چالرز شامر، رابرت منندز، جان مککین، سوزان کالینز، لیندسی گراهام و رابرت کیسی امضا کردهاند.
سناتور باب کراکر، یکی از سناتورهایی که از جمله حامیان تحریمهای ایران بوده گفته این جلسه تنها بر موضوع ایران متمرکز بود. کراکر که از سناتورهای جمهوریخواه بلندپایه در کمیته بانکداری است به خبرنگاران گفت که اوباما، کری و رایس به طور مستقیم نظرشان را و مواردی که در مذاکرات بر سر آن مذاکره خواهند کرد را گفتند.
کراکر گفت: «اکنون فهم بیشتری درباره آنچه روی میز است وجود دارد.»