ائتلاف پیشرفت هم حال و روز خوشی ندارد و ورود سعید جلیلی، هاشمی و رحیم مشایی محاسبات این ائتلاف را نیز به چالش کشانده است.
تا پیش از روز شنبه ۲۱ اردیبهشت تلقی تحلیل گران و عموم مردم از آرایش گروههای سیاسی در آستانه برگزاری انتخابات، سردرگمی و بی تصمیمی در میان اصلاح طلبان از یک سو و انسجام و برنامه ریزی برای رسیدن به یک سازوکار اصلی در میان اصولگرایان بود، اما به نظر میرسد حضور سه چهره (آیت الله هاشمی رفسنجانی، اسفندیار رحیم مشایی و سعید جلیلی) در آخرین لحظات مهلت قانونی ثبت نام کاندیداها نه تنها همه چیز را به هم ریخت، بلکه موقعیت دو جناح سیاسی کشور را به نحو مشخصی تغییر داد. به گونه ای که شاید بتوان گفت، اصلاح طلبان در حال رسیدن به یک ائتلاف تعیین کننده اند و از آن سو تشتت و سردرگمی وضعیت اردوگاه اصولگرا را به هم ریخته است. نگاهی به وضعیت کنونی اردوگاههای مختلف انتخاباتی این موضوع را نشان میدهد:
ائتلاف اکثریت اصولگرایان
در حالیکه نظرسنجی ملاک تعیین نامزد ائتلاف اکثریت بود و براساس همین نظرسنجیها منوچهر متکی منتظر اعلام نامش به عنوان نامزد رسمی این ائتلاف بود، محمدحسن ابوترابیفرد به عنوان نامزد معرفی شد.به گزارش ایسنا ابوترابیفرد که آخرین فردی بود که به این ائتلاف پیوسته بود، در ستاد انتخابات کشور درباره اینکه نتیجه ائتلاف اکثریت اصولگرایان (۳+۲) چه خواهد بود، گفت: دبیر ائتلاف نتیجه را اعلام کردند و بنده به عنوان برادر کوچکتر از این جمع به عنوان کاندیدای دوره یازدهم برگزیده شدم و ثبتنام کردم. ۳+۲ مجموعه ارزیابیها و نظرسنجیها را مورد توجه قرار داد که در آن سیر رشد دوستان در تقویت پایگاه اجتماعی نیز مدنظر بود. ابوترابیفرد در پاسخ به پرسش مکرر خبرنگاران درباره خروجی اصلی ائتلاف و احتمال ثبتنام دیگر اعضای ائتلاف ۳+۲ گفت: متاسفم که برخی به دنبال این هستندکه اشکالی را مطرح کنند، ما باید نگاه مثبت داشته باشیم. ائتلاف یک گام بلند بود و همه اعضا نظرها را تایید کردند و در چارچوب توافق عمل شد.اما اندکی بعد منوچهر متکی با حضور در ستاد انتخابات کشور،به نوعی پایان ائتلاف ۲+۳ را اعلام کرد.متکی در ستاد انتخابات کشور گفت که «ما پایبند اصول مصوب ائتلاف و تصمیمسازی براساس اتفاق آراء و خروجی داشتن بر اساس نظرسنجیها هستیم.»وی در جواب سوالی مبنی بر اینکه نامزد نهایی ائتلاف اکثریت اصولگرایان کیست؟ گفت: تاریخ همه چیز را مشخص میکند. اکنون این اردوگاه انتخاباتی با دو نامزد در رقابتها حضور دارد.
ائتلاف پیشرفت
ائتلاف پیشرفت هم حال و روز خوشی ندارد و ورود سعید جلیلی، هاشمی و رحیم مشایی محاسبات این ائتلاف را نیز به چالش کشانده است. در حالیکه تا چندی پیش نظرسنجی ملاک تعیین نامزد این ائتلاف بود، اما اکنون نظر جامعتین هم مهم تلقی شده است. ولایتی و حدادعادل بیان کردهاند که به نظر جامعتین احترام میگذارند در حالیکه ساز قالیباف برای جدایی کوک شده است.محمدباقر قالیباف در نشست سراسری ستادهای مردمی خود که با رونمایی از برنامههایش برای دولت احتمالی آینده همراه بود،گفته است که با اتفاقات و وقایعی که در روز آخر ثبتنام افتاد، آرایش انتخاباتی دگرگون شده و باید گفت که موضوع ائتلاف، صورت مسالهای پاک شده است.با این حال غلامعلی حدادعادل در حاشیه مراسم ختم محمود مرتضاییفر، در جمع خبرنگاران اظهار کرد: اگر رأی جلیلی جهش داشته باشد، ائتلاف پیشرفت این واقعیت را نادیده نمیگیرد.علی اکبر ولایتی نیز در جمع دانشجویان دانشگاه امام صادق با بیان اینکه «ائتلاف پیشرفت دچار رقابتهای داخلی نشده است و تابع تصمیم جامعتین خواهد بود»، گفته است که در صورت حمایت جامعتین از سعید جلیلی، ائتلاف پیشرفت از وی حمایت خواهد کرد.این عضو ائتلاف پیشرفت نظرسنجی را فقط یک معیار در ائتلاف پیشرفت دانسته و اظهار کرده است: در نهایت ما تابع نظر جامعتین هستیم؛ البته جامعتین به نظرسنجی هم توجه میکند.وی همچنین با بیان اینکه «اگر تصمیم جامعتین این باشد که من کنار بروم، حتما این کار را انجام میدهم»، اظهار کرد: درهای ائتلاف پیشرفت باز است. ما نمیدانستیم که جلیلی برای انتخابات ثبتنام میکند. اگر جامعتین از جلیلی حمایت کرد، ما هم از جلیلی حمایت میکنیم.
جبهه پایداری انقلاب اسلامی
با وجودی که باقری لنکرانی به عنوان نامزد جبهه پایداری برای انتخابات ریاست جمهوری برگزیده شد، اما بیژن نوباوه عضو جبهه پایداری انقلاب اسلامی با بیان اینکه «سعید جلیلی دور از جبهه پایداری نیست» گفت: جلیلی در ابتدا یکی از گزینههای جبهه پایداری بود که به دلایلی ایشان به این شکل وارد عرصه انتخابات شد، اما هنوز جلیلی جزو گزینههای جبهه پایداری است.با این حال محمد سلیمانی در مورد احتمال تغییر نظر جبهه پایداری و حمایت این جبهه از جلیلی گفت: ممکن است این اتفاق برعکس بیافتد، یعنی اینکه ممکن است جلیلی به نفع لنکرانی کنار بکشد، ما این احتمال را میدهیم ولی در جریان نیستم در این رابطه رایزنی شده است یا خیر. این عضو جبهه پایداری اظهار عقیده کرد که اگر جلیلی عاقلانه فکر و عمل کند، باید به نفع لنکرانی کنار رود.از سویی جبهه پایداری انقلاب اسلامی با صدور بیانیهای تاکید کرد که تغییری در تصمیم این جبهه برای معرفی نامزد اصلح حاصل نشده است و حضور نامزدهای گفتمان انقلاب اسلامی برای گسترش مواضع گفتمانی، فرصت مناسبی است.
جریان دولت
حضور احمدینژاد در کنار رحیم مشایی در ستاد انتخابات کشور، حجت را بر دولتیها تمام کرد ودولت را به منسجم ترین جریان انتخاباتی تبدیل کرد به گونهای که جوانفکر، رحیمی و خلیلیان طی روزهای گذشته انصراف خود را اعلام کردند.جوانفکر در مورد انصراف خود از انتخابات ریاست جمهوری، اظهار کرد: من اعلام کردهام که مسیر دولت احمدینژاد را ادامه میدهم، زیرا راه احمدینژاد را قبول دارم. اما هنگامی که احمدینژاد در ستاد انتخابات حضور یافت و نظر خود را در مورد مشایی اعلام کرد، من هم نظر احمدینژاد را قبول کردم و چون به احمدینژاد اعتماد دارم از مشایی حمایت کردم. محمدرضا رحیمی نیز به دلیل اولویت امور اجرایی در مدت باقی مانده دولت دهم از نامزدی انتخابات ریاست جمهور کناره گیری کرد.البته خلیلیان وزیر جهاد کشاورزی با صدور اطلاعیهای اعلام کرد که انصراف وی از کاندیداتوری در راستای حمایت از هیچ کدام از کاندیداها نبوده است.
اصلاحطلبان
آرایش سیاسی اصلاح طلبان با ورود هاشمی کمی منظم شده است. پس از حمایت خاتمی از حضور هاشمی در انتخابات،سایر اصلاحطلبان نیز از هاشمی استقبال کردهاند. عارف و شریعتمداری دو نامزد اصلی اصلاحطلبان هرچند تاکنون به نفع هاشمی کنارهگیری نکردهاند، اما اعلام کردهاند که حاضر به کنارهگیری هستند. کواکبیان نیز کنارهگیری خود را منوط به تصمیم شورای مرکزی حزب مردمسالاری کرده است.محمد شریعتمداری نیز در حاشیه مراسم ختم محمود مرتضاییفرد در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که آیا به نفع هاشمی کنار میروید؟ اظهار کرد: مساله کنارهگیری من به نفع هاشمی مطرح است و اجازه بدهید کمی جلوتر برویم تا شرایط مشخص شود.همچنین محسن بهرامی سخنگوی ستاد انتخاباتی محمد شریعتمداری گفت: آقای شریعتمدای قطعا با هاشمی رقابت نخواهد کرد و در روزهای آینده کناره گیری شریعتمداری رسما اعلام میشود.با وجودی که حسین قوامی عضو شورای مرکزی حزب مردمسالاری اظهار کرده است که در برنامههای انتخاباتی مصطفی کواکبیان هیچگونه خللی ایجاد نشده است و این برنامهها کماکان ادامه خواهد داشت،کواکبیان در جمع دانشجویان دانشگاه امیرکبیر گفت: من از طرف حزب مردمسالاری نامزد انتخابات شدم و بنابراین در جلسه فوقالعادهای که خواهیم داشت تصمیم میگیریم که من در انتخابات باقی بمانم یا به نفع هاشمی کنار بروم. با این وجود در اخبار آمده است که به زودی از ۵۰ برنامه مصطفی کواکبیان طی مراسمی رونمایی میشود.هرچند حسن روحانی را نمیتوان اصلاح طلب نامید، اما وی همزمان با هاشمی گرایشهایی را به اصلاح طلبان پیدا کرده است به گونه ای که وی گفته است: براساس مذاکراتی که با هاشمی داشته در نهایت، در روز انتخابات یکی از این دو نفر باقی خواهد ماند.مسعود پزشکیان هم گفته است که برای انتخابات ثبتنام کردهام اما احتمال اینکه ادامه ندهم، خیلی زیاد است.جواد اطاعت هم تاکید کرده است: من تابع اجماع و نظر جبهه اصلاحات هستم و نتیجه اجماع را میپذیرم.حمایت برخی از گروههای جبهه اصلاحات مانند مجمع روحانیون مبارز واعضای احزاب منحل شده مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ومهمتر ازهمه تاکیدات مکرر سید محمد خاتمی برای حمایت از هاشمی نشان میدهد که این جبهه روند نزدیک شدن به یک ائتلاف فراگیر را به سرعت طی میکند.